מגדלים לוהטים

סיכום יום – 16.04.22

בעקבות פרק מס 29 – עם פרופ' אמריטה רחל אלתרמן בפודקסט " החזית העירונית" של מרכז הנדל"ן שסקרתי במסגרת הזו בתאריך 02.04.22.

תזכורת:

פרק 29 על מחדל הדיור –פרופ' אלתרמן פורסת את תמונת המצב הנוגעת איך הגענו כמדינה למצוקת דיור המתבטאת בעליות מחירים שלא נראו בארץ בעבר.
מדברת על האדם כיצור טרטורילאלי, ועל היתרונות במגורים בבעלות.

הקדמה לפרק 31 : משאב הקרקע הוא משאב מוגבל או כמעט מוגבל כיוון שיש פתרונות שונים לפיתוח קרקע כגון איים מלאכותיים אך פתרונות אילו יקרים וארוכי טווח.

ישנה הסכמה בקרב כל המתכננים שיש לצופף את הערים כשמושג הצפיפות מהווה מושג יסוד בעירוניות טובה ובשימוש יעיל בקרקע. ( הקישור מוביל למרחב – התנועה לעירוניות טובה).

בפרק מס 31 – הנקרא בשם "מגדלי מגורים אסון תיכנוני ותחזוקתי" מתארת  פרופ' אלתרמן את מחקרה וטוענת  שתיכנון המגדלים הינו משבר הבא לפתחינו.
מגדלים הם מכונות גדולות ויקרות לתחזוקה, התחזוקה האמתית שלהן נעה סביב 1000- 2000 שח בחודש .

פרופ אלתרמן סוקרת קרנות הוניות שקמות בעולם כדי להתמודד עם הבעיה וגורסת שהמודל הכלכלי הטוב אינו מגדלים של 10-15-100 קומות אלה בניני רכבת שכשאנחנו שונאים אותם אנחנו קוראים להם "סלאמס" וכשאוהבים אותם קוראים להם פריז ומילאנו.

ההבנה הרחבה יותר ובנוסף להבנה התחזוקתית הינה ההבנה המשפטית שמבנים בני 100 דיירים ויותר אינם יכולים להיות מנוהלים מהבחינה חברתית ויוצרים כשלי שוק כלכליים שמתבטאים בתחזוקה הפנימית.

הסקירה היא עירונית, תחזוקתית, חברתית ואקולוגית.

ממליץ להקשיב אל תוך הדברים תוך התעלמות מפרמטרים אחרים שלעיתים מעט מסיתים את השומע ממהות הידע.

בקישור הבא יש את סיפרה של פרופ אלתרמן בנושא מגדלים.
מגדלים כושלים – רחל אלתרמן

בקישור הבא ישנה חוברת שהוציא משרד הבינוי והשיכון הדן בתחזוקת מבנים גבוהים בישראל.

המסמך הזה הינו רק תקציר וכדאי ולו לרפרף על עיקרי הדברים בחומר המצורף.
כמו כן בקישור של פרופ אלתרמן ישנו מקבץ ספרות מרשים פרי עיטה הקשור בחלקו לנושאים שמאיים ומומלץ לעיין בו לבעלי עניין בתחום.

קישור למחקר של דורית גורפינקל על המצב התחזוקתית והמשפטי של מגדלים.